Lekker! De zomervakantie staat voor de deur. Caravan aangehaakt, camping uitgezocht. Broodjes gesmeerd? Dan kan de reis, vaak zuidwaarts, beginnen. Even lekker niets doen. Genieten van de zon. Beentjes omhoog. Boek op schoot.
Glas wijn erbij?
Dan is het leuk die te kopen bij een lokale wijnproducent! Heb je direct een leuk uitje te pakken. Maar wat doe je nu wél en wat juist níet als je een wijnhuis bezoekt in het buitenland?
-
Wat trek ik aan naar een wijnproeverij: dress to impress?
Forget it. Je trekt aan wat je prettig vindt: het is immers jouw vakantie! De meeste wijnboeren zullen geen wenkbrauw optrekken als je op je teenslippers en korte broek zijn domein opstapt. Ze zijn het wel gewend.
Weet je echter dat je het crème de la crème van de lokale wijnbourgeoisie gaat bezoeken, en staat er een georganiseerde lunch met bijvoorbeeld de eigenaar op de rol? Tja, dan check nog even je outfit in de campingspiegel alvorens je de auto instapt…
Onze tip: check je koffer, en stel een quasi-nette outfit samen, je weet nooit waar je terecht komt!
-
Moet ik reserveren voor een rondleiding?
De romantici zullen zeggen van niet. Op de bonnefooi loop je, na het nemen van een verkeerde afslag, tegen de mooiste pareltjes aan. De grotere domeinen hebben vaak iemand van de afdeling PR op kantoor zitten die ‘spontane’ rondleidingen verzorgt, waarbij je bij de allerkleinste wijnbedrijven toch wel bent overgeleverd aan de nukken van de boer en zijn familie.
En de tophuizen in Porto, Champagne, Chianti of Bordeaux? Daar schrijf je jezelf ter plekke in, waarna je, vaak in hoog tempo, door de kelders wordt gejaagd. Ieder zijn voorkeur. Kun je wel zeggen dat je er bent geweest.
Onze tip: laat je lokaal (de campingeigenaar, de kassière, de buurman met een wijnkoelkast in zijn voortent) adviseren welke domeinen de moeite waard zijn voor een bezoek.
-
Wat kost een wijnproeverij?
Dat kan verschillen, maar hoeft niets te kosten! Veel wijnhuizen bieden een ‘gratis’ rondgang door de wijngaarden, de machinekamers en de kelder aan. Maar aangekomen aan de proeftafel is ie daar: het ‘bestelformulier’. Toch wel de bedoeling dat je een flesje mee naar huis neemt.
Ook lokale campingeigenaren organiseren, in samenwerking met de boer, rondleidingen tegen een kleine vergoeding, maar dan ga je wel ‘en groupe’ de kelder in. Zin in wat meer op stand? Informeer naar de georganiseerde tours met proeverij, lunch, high wine of zelfs diner. Ze zijn er, uiteraard tegen een hoge(re) prijs.
Onze tip: lekker klein houden, zelf ontdekken en een lekker doosje uitzoeken na afloop. Die komt voor de tent altijd nog van pas!
-
Moet ik me voorbereiden op een bezoek aan een wijnhuis?
Waarom zou je? Het is jouw vakantie en je wilt vermaakt worden, nietwaar? Toch is het een stuk leuker rondgeleid te worden wanneer je op zijn minst een beetje achtergrondkennis hebt vergaard. Met vragen of er ook Chardonnay gemaakt wordt in het hart van de Loire, of Champagne in Perpignan, zal de wijnboer je geen blik waardig gunnen…
Andersom: door de juiste vragen stellen kun je jezelf wel spontaan onderscheiden en de boer overtuigen nét een stapje verder te gaan tijdens de proeverij. Op de proeftafel laat hij immers nooit direct het achterste van zijn tong zien! Slobber verder dan de basiswijnen en werk aan een band met de boer. De keldertoppers bewaart ook hij voor goed, wijnminnend gezelschap. Safe the best, for the best, for last zullen we maar zeggen…
Onze tip: in bijna elke wijnregio is er bij de lokale VVV of wijncoöperatie wel een glossy flyer te vinden met informatie over de streek en zijn wijnen. Neem hem op zijn minst even door!
-
Proeven of drinken: wie is de BOB?
Wijn proeven is iets anders dan drinken. Houd hier rekening mee. Niet alleen als er ineens een dozijn flessen op de proeftafel blijkt te staan, maar ook als je, zwetend achter het stuur, net die tweeëntwintig haarspeldbochten op de weg naar het chateau, quinta of domaine ternauwernood hebt overleefd.
Wals, kijk, ruik, slurp, proef en…spuug voldoende terug. Of neem een goede BOB, dan kan het nog gezellig worden als je het juiste wijnhuis op het juiste tijdstip hebt gevonden!
Onze tip: toch een goede BOB nemen, of een taxi bestellen. Je bent er maar één keer 😉
-
Hoe krijg ik die wijn in godsnaam mee naar huis?
Niets zo romantisch dan jouw vakantiegevoel meenemen naar Nederland om er op koude herfstavonden nog eens goed van te genieten. Toch? Hoewel de wijn thuis toch net even anders smaakt, is het leuk wijnen mee te nemen. Bedenkt je echter wel dat je:
- er op de heenreis al ruimte moet zijn geweest om wijn mee terug te kunnen nemen, én
- jouw doosje favoriete wijn geen plezier doet door drie weken in het zand, onder de zon, aan de Middellandse Zee te staan!
Onze tip: ruimte genoeg en een koelkast aanwezig? Lekker zelf meenemen. Anders zijn er tegenwoordig genoeg webwinkels waar je schandalig lekkere vakantiewijnen kunt (na)bestellen. Vaak heeft jouw wijnhuis een Nederlandse importeur!