Natuurlijk. Wijn drinken, geen enkel probleem. Maar wijn bestellen aan tafel, met een club verwachtingsvolle tafelgenoten. Of tijdens een eerste date…Slik. Spanning. Stress? Niet nodig. Met deze tips maak jij niet alleen een goede keuze, maar maak je ook indruk op jouw gezelschap!
Wijn bestellen, is dat echt moeilijk?
Het valt misschien best wel mee, maar geef toe: het gesteven tafellinnen, de grote glazen, de keukenbrigade en de vragende blikken om je heen. Dat schept verwachtingen. En hoe dikker de wijnkaart, des te verder zakt jou, als ‘wijnkenner van de tafel’ de moed in de schoenen…
Klinkt bekend.
Totaal niet nodig. Met deze tips kies jij een goede wijn, sla je geen flaters aan tafel en maak je optimaal gebruik van de kaart en de sommelier!
TIP 1 – Doe je huiswerk
Natuurlijk, voor het eetcafétje op de hoek misschien wat overdreven, maar ben je voornemens toch stiekem wat geld aan de wijn uit te geven in een goed restaurant en vind je dat best spannend? Check de menukaart online, en, als het even kan, de wijnkaart. Zo weet je niet alleen bij welke gerechten je de wijn uit kunt zoeken, maar kun je ook de wijnen proberen uit te pluizen.
Er zijn verschillende websites en apps (zoals Wine-searcher, WineStein en Vivino) die je zo een eindje op weg kunnen helpen. Het geeft je geen garanties, maar je weet in ieder geval wat je kunt verwachten.
TIP 2 – Kies je eigen weg
Wit drinken voor de gezelligheid, terwijl je dit helemaal niet lekker vindt? Niet doen! Daar is nog nooit iemand blij van geworden. Beter is het ofwel te kiezen voor een gerecht dat past bij rode wijn, of, vooruitlopend op de volgende tip, slim gebruik te maken van de sommelier.
TIP 3 – Stel de juiste vragen
Aan de sommelier. Duur woord voor de ‘wijnkelner’, maar zeker in de betere restaurants een prima sparringpartner om jou wegwijs te maken in de menu-, maar vooral de wijnkaart. Zo kan je, zonder dat je maar iets weet van wijn, of het koud zweet op je voorhoofd voelt bij het zien van zoveel moeilijke termen, druiven en jaargangen, vrienden maken met de sommelier om tot een goede keuze te komen.
Slimme vragen zijn:
- Ik ben van plan dit gerecht te bestellen, welke wijn zou je hierbij aanbevelen?
- Ik neem de biefstuk, mijn vriend de haas, is er een wijn die goed samengaat met beide gerechten?
- Deze wijn ken ik niet, kun je er iets meer over vertellen?
En geloof ons, je hoeft je niet dom, deuzig of blond te voelen. Een goede gastheer/vrouw groeit van de aandacht die hem/haar geboden wordt. Laat zo goed mogelijk weten wat je wilt drinken door te zeggen:
- Thuis drink ik altijd Merlot en ik vind dit erg lekker, heb je iets wat hier op lijkt?
Of, andersom:
- Ik heb wel eens zin om me te laten verrassen, want normaal drink ik altijd Chardonnay. Maar ik wil wel dat de wijn bij mijn zalmmoot past.
Tot slot, geef gewoon recht voor zijn raap aan wat je wilt betalen voor je fles. Dat is echt niet gek (vaak zitten er grote verschillen in de prijs), en helpt de sommelier direct jouw vraag te kaderen. Iedereen blij!
TIP 4 – De wijn komt op tafel: wat doe je? DO’S
Nog een akelig moment. De fles arriveert en wordt geopend. De ogen zijn op jou gericht. Wat doe je?
- Je checkt het Is dit de wijn die je besteld hebt? Zo ja, geen probleem. Zo nee, dan gaat hij terug.
- Je kijkt naar de wijn en walst de wijn door je glas. Dit doe je om de aroma’s los te maken in de wijn.
- Je ruikt, niet te lang (dan wordt het alcoholisch), niet te kort, om vast te stellen of de wijn goed is. Ruikt de wijn naar nat karton, kurk, chloor of azijn? Vertel de sommelier dat deze niet in orde is volgens jou. Je krijgt een nieuwe fles.
- Je Een klein slokje en hoopt natuurlijk dat ie lekker is. Maar alleen als ie niet goed smaakt (zie ruiken), mag je hem teruggeven. Niet lekker is helaas geen argument…
- Je Naar de sommelier. Je geeft aan dat de wijn ‘ok’ is. Maak er geen show van, maar richt je weer tot je gezelschap en het onderbroken gesprek: you made it!
TIP 5 – De wijn komt op tafel: wat doe je? DON’TS
Misschien ken je ze wel: die wannabe-kenners met een goed gevoel voor theater. Plaatsvervangende schaamte is je in hun gezelschap niet vreemd. Voorkom het bij jezelf en doe de volgende zaken niet:
- Je gedragen als een De duurste wijn is niet altijd de beste. En zeker niet in combinatie met je gerecht. Maar een krent zijn is ook niet handig. Met de huiswijnen is in Nederland zeker niets mis, maar spannend zijn ze ook niet…
- Natuurlijk, een beetje zuurstof wekt de wijn tot leven in je mond, maar doe het met beleid en in (zo veel mogelijk) stilte. Er zijn genoeg mensen die zich kapot ergeren aan je omstandige geslurp.
- Wijn is beleving. En zeker duurdere, complexere wijnen hebben ook nog even nodig om tot volle wasdom te komen. Zonde als de fles voor die tijd al leeg is. Sowieso niet erg economisch…